Giriş

Bulaşıcı (Enfeksiyöz) Ajanlar ve Kanser İle İlişkisi Nedir?

Bulaşıcı (Enfeksiyöz) Ajanlar ve Kanser İle İlişkisi Nedir?


Kategori: Sağlık Rehberi > Dahiliye, İç Hastalıkları

Bazı virüs, bakteri ve parazitler kansere neden olabilmekte veya kanserin oluşma riskini artırabilmektedir. Bu ajanlar normal hücre büyümesini ve çoğalmasını kontrol altında tutan sinyalleri bozabildikleri gibi bağışıklık sistemini zayıflatarak vücudun kansere neden olan diğer enfeksiyonlarla savaşma gücünü azaltabilir ya da kansere yol açabilen kronik iltihaplanmaya neden olabilirler.

Yüksek kanser riskiyle ilintili virüslerin çoğu, kan ve/veya diğer vücut sıvıları yoluyla bir kişiden diğerine geçebilir. Aşı olmak, korunmasız cinsel ilişkiye girmemek ve enjeksiyon işlemleri sırasında ayrı enjektörler kullanmakla enfeksiyon riski azaltılabilir.

Bu yazıda şu sorulara cevap verilmektedir.

  • Hangi virüsler kansere neden olur?
  • Virüsler kanser yapar mı?
  • Kansere neden olan virüsler nelerdir?
  • Hangi virüsler kanser riskini artırır?
  • Kansere neden olan virüsler hangileridir?
  • Parazitler kansere neden olur mu? Hangi parazitler kansere neden olur?

Herpes virüsünün bir türü olan EBV, mononükleozun yanı sıra belirli lenfoma türleri ve burun ve boğaz kanserlerine neden olabilir. EBV en yaygın olarak öpüşme, diş fırçası veya bardak paylaşma gibi durumlarda tükürük ile temas yoluyla bulaşır. Ayrıca cinsel temas, kan nakli ve organ nakli yoluyla da yayılabilir. EBV enfeksiyonu ömür boyu sürer. Dünya çapında insanların %90’ından fazlası yaşamları boyunca EBV ile enfekte olacak ve çoğu herhangi bir semptom geliştirmeyecektir. EBV enfeksiyonunu önleyecek bir aşı veya spesifik bir tedavi yoktur.

İlginiz Çekebilir

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir